Hevosurheilu­infra

Olemme vuodesta 2003 alkaen palvelleet ratsastuspaikkojen käyttäjiä: kentät, maneesit, tarhat, maastopolut, yms. kaikilla tasoilla, harrastetallit – kansainväliset suorituspaikat.

Hiekka vähenee maailmassa kaupunkirakentamisen myötä. Sitä on hyvä korvata muulla materiaalilla - kysy meiltä.

Hallitsemme erityisen hyvin kantavat kiviainesmateriaalit ja hiekat, lisäksi erityismateriaalit, kuten kuitu ja vaha. Suunnittelussa osaamme myös huomioida miten tarvittaessa valaistus, kastelu, salaojitus ja hulevesien ohjaus toteutetaan sekä miten rakennetaan aidat ja kulkutiet.

Vaihtoehtoisina hevospohjien konsultointipaketteja on

  • pohjien yksittäiset korjaukset
  • huolto-ohjeet ylläpidolle
  • kantavien pohjien uusiminen ja perusparannus
  • pintamateriaalit erikseen, jolloin mahdollistetaan useiden materiaalien tai sekoitteiden käyttö
    tilaajan päätöksen mukaisesti, tätä sopimusehtoa olemme käyttäneet ainakin jo vuodesta 2011
  • urakkasopimus- ja mahdolliset lupakuvatekniikat
  • etäneuvontapalvelu
  • riitatapausten asiantuntijapalvelu, kysy lisää

Olemme tehneet kunnossapitoon, perusparannukseen, uusimiseen ja uudisrakentamiseen työselostuksia yli 250 kohteeseen. Puhelin- ja sähköpostipalveluna etäneuvontaa jo yli 1500 kertaa. Teemme hevospohjien ja -alueiden suunnittelua, myös arkkitehtisuunnittelua, koko Suomessa, joka mahdollistaa kilpailutuksen kautta valitsemaan usemmasta urakoitsijasta  parhaan - myös omalta alueeltannekin.

Materiaali­näytteitä:

Etäpalveluun sovitaan neuvontapaketti, yleensä 5 tai 10 kpl
kysymyksiä sovittavana ajanjaksona.

Vastaamme mieluiten sähköpostilla normaalisti viimeistään kahden – kolmen työpäivän aikana. Akuutin työvaiheen ollessa käynnissä, voimme antaa sopimuskumppanille tai esim. ko. työtä tekevälle maarakentajalle puhelimella neuvoa suoraan työmaalle. Sopimuspaketti voi elää tilanteen mukaan. Sovi paketin hinta.

Valvontaa voimme suorittaa hevosalueenne rakentamis­vaiheessa

Varsinkin kantavien pohjien tiiveyden ja perusjouston huomioon ottaminen mielestämme vaatii asiaa ymmärtävän suunnittelijan ja valvojan! Kantava pohja on rakennettava oikein, jotta se kestäisi myös lisääntyvän ratsastuskäytön ja  huoltoajon, esim. ääritapauksissa säiliöautolla kastelun, lumiaura-kuorma-autolla lumen siirron, yms.  Pintamateriaali pitää suunnitella siten, että se esim. oikealla tavalla kosteana pitämällä toimii lanaamalla ja on käyttöturvallinen myös materiaalina.

Salaojituksen tarve ratkaistaa kentän olosuhteiden ja käytön mukaan. Useimmiten rakennekerrokset pystyvät varastoimaan sadevettä huomattavan määrän. Kantavan kerroksen kaadoilla  ohjataan jo pintavesiä laidoille. Vaikka salaojajärjestelmä olisi käytössä, ei siitä juurikaan ole apua, jos pintakerros on esim. liian hienojakoista hiekkaa, jota  jyrätään lisäksi kantavan kerroksen sisään, jolloin kantava kerros ei pysty juurikaan imemään tai varastoimaan runsaita vesiä. Oletetaan, että kun  pintamateriaali ja sen alla oleva kantava kerros on oikealla tavalla myös vettä läpäisevä, pääsee esim. sadevesi salaojaputkistoon, jolloin pintamateriaali kuivuu kyllä nopeasti, mutta keinokastelun tarve lisääntyy.

Työohjeita

Referenssejä

Pääkonsulttimme Teho Lehtinen on opiskellut Tampereen Teknillisellä Yliopistolla 10 ov hevosurheilupohjien materiaaleja, kuten viherrakentaminen, urheilunurmet, maarakentaminen, kivi- ja hiekkalaadut sekä ratsastuskenttien vedenpidätys. Vuosien  kokemuksella valmistui TTY:n kanssa Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkajulkaisu numero 100 Ratsastuspohjaopas, tilaajana Suomen Ratsastajainliitto ry.

Lehtinen on pitänyt ratsu- ja ravipohja- sekä olosuhdeluentoja 8 kpl, tilaajina Pro Agria, Sedu Aikuiskoulutus ja HAMK. Hän on ollut asiantuntijana määrittämässä kuituhiekkaa FEI Helsinki Horse Show:n kilpailuihin ja B-puheenjohtaja estetuomari sekä alueratamestari. ESHK:n 2010 nuorten hevosten finaalin pistein 8,27 voittaneen Chamanta ESH, kasvattaja ja silloinen omistaja. Valmennusvastuuna oli 2018 CZ Uljas samasta suvusta. Ks. www.sukuposti.net / CZ Uljas.

Kansallisen tason kohteitamme, joiden pohjiin olemme antaneet ohjeita tai työselostuksia: Ala-Härmä, Espoo, Halikko, Hanko, Helsinki, Huittinen, Hämeenkyrö, Hyvinkää, Imatra, Järvenpää, Kangasala, Kauhajoki, Kiuruvesi, Kokkola, Kotka, Kuopio, Lahti, Luvia, Nilsiä, Oulu, Perho, Pori, Porvoo, Riihimäki, Salo, Savonlinna, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa, Ylöjärvi, Ypäjä.

Oppilaitoksia, joille olemme antaneet pohjien työselostukset: Harjun Oppimiskeskus, Keski-Pohjanmaan Maaseutuopisto, Koulutuskeskus Salpaus, Svenska Österbottens Förbund.

Suurimpia: Laakson Ratsastusstadion, ulkokentän perussuunnittelu, pintahiekan valinnasta vastasi rakennuttaja. Äimäraution Hevosurheilukeskus, sisähallin kantavan ja kiilauskerroksen sekä pinnan peruskorjauksen suunnittelu.

Talkootyönä omalle seuralle: Pohtiolammen Ratsastuskeskuksen uudistöiden pääsuunnittelu toimitilarakennus, kenttäalue ja reitit. Lisäksi projektijohto- ja rakennuttamispalvelut.